Η σημασία της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία κατά την οποία αλληλοεπιδρούν ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχολογικής φύσεως και ο ειδικός – ο ψυχοθεραπευτής. Οι στόχοι μιας ψυχοθεραπείας ποικίλουν αλλά ο γενικότερος είναι πάντα η βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Υπάρχουν πολλών ειδών ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η ατομική θεραπεία προσφέρει εκείνες τις κατευθύνσεις που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του, να αναθεωρήσει τη στάση ζωής του και να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που θα τον κάνουν να νοιώσει καλύτερα.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στο γραφείο μου στηρίζονται στην γνωσιακή-συμπεριφορική κατεύθυνση, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Έτσι, αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους ασθενείς προβλήματα όπως:

  • Αγχώδεις διαταραχές: γενικευμένο άγχος, κρίσεις πανικού, (μετα)τραυματικό στρες, ψυχαναγκασμοί.
  • Συναισθηματικές διαταραχές:κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, κυκλοθυμία.
  • Φοβίες:αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες (π.χ. κλειστοφοβία, νοσοφοβία).
  • Ψυχοσωματικά: πονοκέφαλοι, ζάλη, γαστρεντερικά προβλήματα που έχουν ελεγχθεί οργανικά χωρίς να βρεθεί πρόβλημα.
  • Σεξουαλικά προβλήματα: προβλήματα στύσης, γρήγορη εκσπερμάτιση, προβλήματα οργασμού, προβλήματα σεξουαλικής διάθεσης.

Στο ιατρείο μου υιοθετώ ανάλογα με το πρόβλημα προς επίλυση την κατάλληλη ψυχοθεραπεία από 3 μεγάλες κατηγορίες:

  • Ατομική ψυχοθεραπεία
  • Θεραπεία ζεύγους ( Σύμβουλος Γάμου )
  • Σεξουαλική ψυχοθεραπεία

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Κάθε σχέση ή γάμος ξεκινά με προσδοκίες, όνειρα και ευχάριστες σκέψεις. Όσοι παντρεύονται πιστεύουν ότι ο γάμος τους θα κρατήσει για πάντα και ότι θα συνδέονται με τον/την σύντροφό τους με όρκους παντοτινής αγάπης. Η ίδια η πραγματικότητα, ωστόσο, αναιρεί αυτές τις προσδοκίες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα διαζύγια έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Η έγγαμη ζωή ξεκινά πολλές φορές ιδανικά, αλλά στη συνέχεια διαφόρων ειδών συγκρούσεις μειώνουν διαρκώς την αίσθηση ικανοποίησης που αντλεί το κάθε μέλος πολλές φορές ανεπιστρεπτί. Έτσι, η αρχική αγάπη, η ικανοποίηση και το αίσθημα ασφάλειας, δίνουν πολλές φορές τη θέση της στην αδιαφορία, την απογοήτευση, ακόμα και στις βίαιες συμπεριφορές.

Όλα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η οικογένεια αποκτά παιδί. Η εξωτερίκευση αρνητικών συναισθημάτων και ενεργειών μπροστά στο παιδί αλλά και γενικότερα το αρνητικό πρότυπο δύο αποξενωμένων ή πολέμιων γονιών, αποβαίνει σε βάρος της ψυχικής του υγείας.

Στο ιατρείο μου η θεραπεία ζεύγους έχει εξέχουσα θέση. Με σεβασμό και επαγγελματισμό θέτω ως πρωταρχικό στόχο να βοηθώ τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη σχέση τους και την καθημερινή τους συμβίωση. Ο στόχος είναι η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού, η καλλιέργεια μιας πιο σταθερής και αταλάντευτης συντροφικής σχέσης καθώς επίσης και η δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο οι σύντροφοι -τόσο εξατομικευμένα όσο και από κοινού- θα είναι σε θέση να εκφράζουν τα θέλω τους αλλά και το πώς νοιώθουν.

Η θεραπεία ζεύγους δεν μπορεί να κάνει δύο ανθρώπους να αγαπήσουν ο ένας τον άλλο. Αυτό που μπορεί να επιτύχει είναι για εκείνους που θέλουν να είναι μαζί αλλά δεν βρίσκουν πια τον τρόπο να το κάνουν, να τους βοηθήσει να τον ξαναβρούν.

Σεξουαλική ψυχοθεραπεία

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο στην δημιουργία αλλά και συντήρηση ενός σεξουαλικού προβλήματος. Ακόμα και όταν το πρόβλημα οφείλεται σε οργανικά αίτια (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), το ψυχολογικό άγχος που δημιουργεί αποτελεί έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα που πρέπει να επιλυθεί.

Η εμφάνιση μιας σεξουαλικής δυσκολίας κάποια ή κάποιες φορές κατά την διάρκεια της ζωή μας είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και συνήθως παροδικό. Κάποιες φορές όμως το πρόβλημα επιμένει και παγιώνεται. Κάποιες άλλες φορές το πρόβλημα υπάρχει από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του ατόμου (π.χ. γρήγορη εκσπερμάτιση). Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις το άτομο βρίσκει τον εαυτό του στη μέση ενός φαύλου κύκλου ματαίωσης και άγχους. Η βοήθεια του σεξολόγου γίνεται τότε απαραίτητη.

Ο σεξολόγος είναι ο αρμόδιος για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την διαδικασία της σεξουαλικής θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσει το άτομο ή το ζεύγος. Τα συνηθέστερα σεξουαλικά προβλήματα είναι:

  • Απουσία ή μείωση της Σεξουαλικής Επιθυμίας
  • Προβλήματα στύσης ή διέγερσης στις γυναίκες
  • Διαταραχές του Οργασμού (π.χ. γρήγορη εκσπερμάτιση στους άνδρες, δυσκολία επίτευξης οργασμού στις γυναίκες
  • Πόνος ή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή

Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι αντιμετωπίσιμες και με την κατάλληλη σεξουαλική ψυχοθεραπεία μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν λίγους μήνες μετά.

Στο ιατρείο μου αντιμετωπίζω με μεγάλη υπευθυνότητα το ευαίσθητο αυτό θέμα που προκαλεί μεγάλο πόνο και ντροπή στα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες αλλά και εντάσεις στο ζευγάρι. Εφαρμόζοντας συμπεριφορικές και γνωσιακές τεχνικές αποσκοπώ στην αντιμετώπιση του ειδικού άγχους που αισθάνεται το άτομο ή το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της επαφής αλλά και στη σταδιακή μεταβολή των λανθασμένων πεποιθήσεών του για το σεξ.

Η αύξηση της ικανοποίησης που αντλεί κάποιος από την σεξουαλική του ζωή σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο αλλά και βελτίωση της επικοινωνίας του με τον σύντροφό του. Μια επιτυχημένη θεραπεία αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού.

Θεραπεία ζεύγους – Σύμβουλος Γάμου

Ένας σύμβουλος γάμου μπορεί και βοηθά το ζευγάρι που νοιώθει ότι έχει εξαντλήσει τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στην σχέση του. Το βοηθά ρίχνοντας φως στα δυναμικά που συντηρούν το πρόβλημα, προσπαθώντας να γεφυρώσει την δυσκολία επικοινωνίας, να αντικαταστήσει τον συνήθη θυμό με παραγωγικότερα συναισθήματα, και γενικά να δώσει νέους τρόπους στο ζευγάρι μέσα από τους οποίους θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι μαζί πιο ευτυχισμένοι.

Μερικοί μόνο από τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν το ζευγάρι στον σύμβουλο γάμου είναι η ερωτική δυσαρμονία, η αποκάλυψη μιας παράλληλης σχέσης, τα προβλήματα από τις συγκρούσεις γύρω από το μεγάλωμα των παιδιών, η συνταξιοδότηση ή ανεργία του ενός μέλους. Κάποιες φορές μια θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει ακόμα και μέσα από την δυσάρεστη συνειδητοποίηση ότι αυτή η σχέση έχει τελειώσει.